maanantai 7. heinäkuuta 2008

Songan ympärijuoksu 5.7.2008

Viikkoa ennen Rovaniemi maratonin puolikasta päätin käydä tekemässä valmistavan harjoituksen Songan ympärijuoksussa. Tarkoituksena oli juosta 5 km hölkkäsarjan kisa alle 20 minuuttiin. Pidin tavoitetta melko vaativana Songan mäkisen hiekkatien takia. Samalla viikolla olin onnistunut kuitenkin tekemään reilun 12 km tempojuoksun 4:08 / km vauhtiin joten tavoite oli sentään realistinen.

Menin Sonkaan siskoni kanssa, joka oli aikeissa osallistua 11,3 km kilpasarjaan. Heti ilmoittautuessa järjestäjät kielsivät kuitenkin minua osallistumasta hölkkäsarjaan. Kuulemma ainoa sarja johon minut ottavat, on pitempi kilpasarjan kisa. Olin matkustanut Oulusta asti, joten pakkohan se oli vaihtaa sarjaa.

Siskon kanssa tehtiin alkulämmittely joka olikin erityisen tarpeellinen. Heti autosta poistuessa tuntui hyytävän kylmältä ja näytti että alkaisi ehkä vähän satamaankin. Varovainen hölkkä ja pari ylämäkivetoa tuli tehtyä kunnes tuli aika riisua pitkät trikoot ja takki ja vaihtaa kisa-asusteisiin.

Lähdin heti lähtölaukauksen kuultuani matkaan melko reipasta vauhtia. Ensimmäinen kilometri meni 3:43 ja toinen kilometri 3:36 vauhtiin, joka tuntui aika hurjalta siinä vaiheessa. Alku oli kuitenkin alamäkeä ja ensimmäisessä ylämäkiosuudessa vauhti hiipui 4:18 tasolle seuraavalle kilometrille. Vielä toisen mäen jälkeen käännyttiin maantieosuudelle, jossa keskittymiseni pääsi hieman herpaantumaan ja syketaso sekä vauhdit tippuivat kolmen kilometrin ajaksi hieman. Edelläni juosseet kaksi juoksijaa loittonivat tällä osuudella näkymättömiin asti. Tiesin kuitenkin olevani hyvässä vauhdissa, selvästi alle 4 minuuttia per kilometri.

Tässä vaiheessa takaa lähti joku yrittämään ohitusta, mutta onnistuin pitämään vauhtia koko kisan isoimman mäen yli ja kuulin miten kilpakumppanini hengitys muuttui hälyttävän raskaaksi. Itse työskentelin siinä vaiheessa vielä alle anaerobisen kynnyksen ja tiesin ettei todennäköisesti kaverista olisi vastusta pitkään. Ihmeen sinnikkäästi hän kuitenkin lyöttääntyi peesiin ja roikkuikin siinä jyrkän ja pitkän alamäkiosuuden ajan. Kun käännyttiin vaativammalle maasto-osuudelle raskaan hengityksen ääni katosi takaa ja oletan että siellä hyydyttiin pahemman kerran.

Tässä vaiheessa aloin lisätä pökköä pesään kunnes otin kiinni edellä juosseen maantiellä minulta karanneen tyypin. Oletettavasti edellä ollut raskas mäki oli ollut edukseni. Lyhyen kamppailun jälkeen ohitin, mutta tajusin jo tässä vaiheessa miten tulisi käymään. Ennusteeni mukaan kaveri lähti noin 500 m päässä maalista loppukiriin kuin ohjus, enkä pystynyt vastaamaan tuohon vauhtiin mitenkään. Juoksin kuitenkin viimeisen kilometri etapin 3:35 vauhtia ja viimeiset kolmesataa metriä hieman alle 3 minuutin kilometrivauhtia.

Aikani oli 43.32 ja olin miesten yleisen sarjan neljäs ja viimeinen juoksija. Olin sijoituksesta huolimatta kilpailuun erittäin tyytyväinen sillä olin onnistunut melko vaativassa maastossa alittamaan neljän minuutin kilometrivauhdin ja reilusti. Taivalsin kisan noin 3:51 / km keskivauhtia.

PS. Siskoni saavutti kolmannen sijan hienosti ajalla 50.10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti