torstai 3. heinäkuuta 2014

Irti putkiajattelusta

Putkiahan riittää vaikka minkälaisia nykyään. Terveyspuolelta esimerkiksi erilaiset porukkahaateet kuten 30 days ab challenge, sadan punnerruksen haasteet, hieno perinteinen marrasputki ja niin edelleen. Historiallisestikin ajatellen terveydellistä elämää on tavoiteltu erilaisilla putkilla, esimerkiksi paastoten tai Ramadania viettämällä. Juomisen lopettaneet muistavat monesti päivälleen kuinka pitkä raitis putki on takana. Putkessa pysyminen tarjoaa parhaimmillaan mainion motivaatiolisän. Ajattelin kuitenkin nyt kirjoittaa hankaluuksista joita putkiajattelu on minulle aiheuttanut ja miksi olen pyrkimässä irti putkiajattelusta.

Viime kaudella juoksin jokaikisen työmatkan aika pitkän jakson ajan. Aloin jossain vaiheessa laskea miten pitkä putki mulla on ilman lepopäiviä ja koska viimeksi on jäänyt työmatka juoksematta. Kevyempien viikkojen ohjelmoinnissa tästä tuli aika paljon hankaluuksia kun mulle kertyy viikossa vähintään 60 km juoksua pelkistä työmatkoista. Ajauduin tilanteeseen, jossa en päässyt helposti alle sadan kilometrin viikkoihin. Kisaviikkojen osalta ei varmaan tullut palauduttua parhaalla mahdollisella tavalla kun oli muka pakko jatkaa töihin juoksemista. Juoksin jopa muutaman arki-iltana olevana kisapäivänä työmatkat ja muutama kolmen harjoituksen päiväkin kertyi. Voimia olisi kannattanut säästää kisoihin.

Tuo on vain yksi esimerkki tilanteesta, jossa putken ylläpitäminen on saanut toimimaan sinnikkäästi jopa omien tavoitteiden vastaisella tavalla.

Toisenlainen ongelma liittyy taas positiivisen putken katkeamiseen. Minähän tein onnistuneen elämänmuutoksen vuosina 2007-2008; pudotin painoa 35 kiloa ja hankkiuduin juoksukuntoon. Olin yrittänyt laihduttaa ja aloittaa kuntoilua jo aiemmin, mutta ongelmana tahtoi olla hyvin alkaneiden terveysputkien katkeileminen. Tuntui kamalalta jos oli saanut pudotettua painoa esimerkiksi kolme kiloa ja jonain viikonloppuna tuli kilo takapakkia. Terveyden kannalta huonoon valintaan sorruttua oli niin vaikea ryhtyä uudestaan tekemään hyviä valintoja kun jouduin aloittamaan taas nollasta.

Paljon fiksumpaa olisi ollut unohtaa edessä oleva kuukausien työ, taakse jääneet muutamat kilot ja tehdä vain joka päivä uudestaan valinnat terveellisempien elämäntapojen suhteen. Jos joku päivä tulee syötyä rutkasti jäätelöä niin mitä sitten? Tärkeintä on, että suurimpana osana päivistä tulee tehtyä oikeita valintoja. Kunnossa olevat elämäntavat eivät pariin hairahdukseen sorru.

Olen laatinut harjoitusohjelman jota pyrin seuraamaan, mutta olisi hullua lähteä esimerkiksi yrittämään tehokasta harjoitusta lopen uupuneena. En näe harjoittelun epäonnistuneen mikäli pari päivää menisi ohjelman vastaisesti.

Eihän tämän tosiaan pitänyt olla terveysvinkkipalsta, joten loppuun vielä kaikista tärkein sisältö:

Lauantaiaamuna 8 km kevyttä, iltapäivällä 8 x 4' / 1' hölkkäpalautuksin

Sunnuntaina 35 kilometrin polkujuoksulenkki

Maanantaiaamuna 6 km kevyttä, iltapäivällä 11 km perusjuoksua

Eilen aamulla 6 km kevyttä, iltapäivällä 4 x 8' / 1' hölkkäpalautuksin

Tänään aamulla 9 km kevyttä, iltapäivällä 10 km perusjuoksua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti