torstai 5. marraskuuta 2015

Peruskestävyysharjoittelua

Olen aloittanut peruskuntokauden melkoisella rytinällä. Juoksen nyt rytmityksellä jossa kahta kovaa viikkoa seuraa aina yksi kevyt viikko. Tämä viikko on se toinen kova viikko. Viimeisen kymmenen päivän aikana juoksua on kertynyt parisataa kilometriä ja alkaahan tuo kieltämättä tuntua. Yhä useampana päivänä aamulenkin ja työpäivän jälkeen juoksen iltapäivälenkin, syön päivällisen, otan nokoset, syön iltapalan ja nukun aamuun asti. Näin ehdin palautua sen verran hyvin että viikossa mahtuu tekemään kaksi kovavauhtista harjoitusta ja yhden pitkän. Kovien harjoitusten yhteydessä on aina alkuverryttelyn aikana koordinaatioita ja välittömästi juoksun jälkeen on aina kuntopiiri tai punttitreeni. Jakauma kovien viikon aikana on suurinpiirtein 15 % kovavauhtista juoksua, 35 % peruskestävyysjuoksua lähellä aerobista kynnystä ja loput 50 % kevyttä juoksua.

Tänään oli tarkoitus käydä virkistävänä kokeiluna juoksemassa Ouluhallilla tonnivitosen kisa. Jo aamulla olo tuntui kuitenkin hyvin väsyneeltä eikä olo juuri kohentunut lounaaseen mennessä joten päätin jättää kisailut sikseen. Kisa olisi ylimääräisen rasituksen lisäksi myös vienyt seuraavan yön unet. Tokihan tämä saa miettimään että tuleeko tässä nössöiltyä liikaa kun kesken kaiken raakkaan ohjelmaa kevyemmäksi. Mielestäni tässä tilanteessa oli kuitenkin parempi nöyrtyä ja niellä ylpeyteni. Olin laatinut tälle viikolle tämän hetken kunnolle hiukan liian vaativan ohjelman.

Juoksin alkuperäisen suunnitelman sijaan sitten lisää peruskestävyysjuoksua ja kotimatkalla huomasin että tie oli paikoin liukas. Nyt pitää olla tosi tarkkana että ei pääse uusiutumaan toissa kauden plantaarifaskiitti.

Tulevalla viikolla pääsenkin sitten vähän keventelemään. Harjoitusmäärä tippuu ja korvaan osan juoksulenkeistä palauttavalla vesiliikunnalla ja pyöräilyllä. Olen myös suunnitellut siihen jotain sosiaalista kanssakäymistä jota näillä kovilla viikoilla en kyllä jaksa juuri yhtään.

Toisaalta kaiken raskaan treenin ja väsymyksen keskellä on ollut mahtavaa huomata että askel alkaa rullata yhä paremmin ja kovavauhtiset treenit ovat sujuneet kuitenkin vähintään yhtä hyvin tai paremmin kuin kilpailukauden loppuvaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti