keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Terveystilanteen selvittelyä

Juoksu alkoi takkuilla selvästi tammikuun alkupuolella. Sairastin ensin flunssan ja sitten alkoi tuntua että oireet vain jatkuvat ja jatkuvat. Ensi alkuun yritin ottaa rauhallisesti ja antaa keholle aikaa toipua flunssasta. Kun oireet eivät alkaneet hävitä pyysin työterveyslääkäriltä apua tilanteeseen. Lääkäri halusi tehdä samalla laajemman terveystarkastuksen koska edellisestä kerrasta taitaa olla jo viitisentoista vuotta. Siitä onkin alkanut aika mittava terveystilan selvittely.

Oireet olivat aika epäselvät ja eniten tila muistutti flunssaa, kuitenkin ilman kuumetta, rää'n erittymistä, yskää tai aivastelua. Kurkku on ollut kipeä, korviin ja silmiin sattuu, poskiontelot tuntuvat olevan täynnä vanua, yleistä voimattomuutta ja tuntuu että henki ei kulje normaalisti.

Ihan ensiksi selviteltiin tulehdusarvoja niin perus CRP vasta-aineiden kuin mykoplasman ja keuhkoklamydiankin osalta. Noissa testeissä ei näkynyt normaalia suurempia vasta-ainearvoja joten selvyyttä hengitystieinfektion aiheuttajasta ei vielä saatu. Samaan aikaan otettiin myös aika laaja verenkuva enkä muistakkaan aivan kaikkea mitä testejä tehtiin. Varsin positiivinen kuva veriarvoista ja testeistä tulikin. Voisi sanoa että kuntoilu on kannattanut, koska kolesteroli, hemoglobiini jne ovat todella hyvät. 

Mikään testeistä ei antanut kuitenkaan selvyyttä tilanteeseen joten lääkäri määräsi laajavaikutteisen antibioottikuurin. Kuurin päätyttyä oli kuitenkin selvää että ei siitä apua ollut. Oireet tuntuivat helpottavan kun vältti rasitusta mutta jo pienen juoksuannoksen jälkeen hengitystiet alkoivat tuntua taas flunssaisilta. Oikeastaan tuntuma oli vähän sama kuin lapsena kun tuli käytyä hyppimässä heinäladossa kuivassa heinässä. Lantion alueen lihaksisto kipeytyi myös hyvin nopeasti ihan kuin olisi pitemmälläkin lenkillä käynyt. En käynyt kuin parin kilometrin mittaisilla testilenkeillä tästä syystä. Jossain vaiheessa päättelin, että pölyinen kämppäni ei ainakaan auta ongelmiin ja imuroin koko asunnon kunnolla. Imurointi tuntuikin helpottavan oireita jonkin verran.

Lääkäri kuunteli hengitystä, tiiraili korviin, kurkkuun ja nenäonteloihin. Missään ei tuntunut näkyvän mitään erikoista, paitsi ehkä ultralla jonkun verran turvotusta poskionteloissa. Koska antibiooteista kuurista ei ollut löytynyt mitään apua seuraavaksi otettiin keuhkoista röntgenkuvat joissa ei myöskään näkynyt mitään erikoista.

Lääkäri myönsi tässä vaiheessa että häneltä alkaa loppua keinot asian selvittämiseen. Seuraava vaihe olisi sitten lähete urheilulääkärille. Ensin kuitenkin voitaisiin vielä selvittää onko kyse astmasta. Olin vähän skeptinen asian suhteen kun en mitään varsinaista hengenahdistusta ole kokenut tuntevani. Asian selvittämiseksi kokeiltaisiin avaavaa astmalääkettä ja tehtäisiin spirometri.

Koska tavoitteena on kilpaurheilu niin piti tietysti heti alkaa selvittämään että enhän vain riko sääntöjä jo pelkästään testaamalla tuota lääkettä. Lääke löytyikin Antidopingtoimikunnan kiellettyjen aineiden listalta, mutta se ei ole kokonaan kielletty vaan sen käyttöä on rajoitettu. Vaikuttavaa ainetta Salbutamoli saa käyttää vain inhalaationa maksimissaan 1600 mikrogrammaa päivässä ja yhdessä ennen rasitusta otettavassa annoksessa sitä on 200 mikrogrammaa. Käsittääkseni mitään erillistä ilmoitusta käytöstä ei tarvitse tehdä muuten kuin dopingtestin yhteydessä mutta asiaa pitää vielä selvitellä.

En tiedä onko sattumaa tai lumevaikutusta, mutta jo ensimmäisen annoksen jälkeen oikeastaan koko ajan ongelmien puhjettua vaivannut korvakipu lähti pois. Läksin tekemään kahden kilometrin testilenkkiäni ja juoksu tuntui ensimmäistä kertaa normaalilta. Totta kai pitkä tauko liikunnasta tuntuu korkeana sykkeenä ja muutenkin meno tuntuu raskaalta mutta nyt mihinkään ei sattunut. Henki tuntui kulkevan koko ajan hyvin ja meno tuntui samalta kuin aiemminkin pitkältä juoksutauolta palatessa. Yöunien jälkeen aamuisin vaivannut kurkkukipu oli myös poissa.

Tänään juoksin jo työmatkat 6 km suuntaansa. Joko vaivat ovat muuten vain paranemassa juuri nyt tai sitten avaava lääke tosiaan auttaa. On liian aikaista sanoa johtuivatko pitkittyneet vaivat puhjenneesta astmasta. Tulevat viikot ja testit kertovat lisää. Olisi kyllä kohtalon ivaa mikäli osoittautuisi että olen saanut rasitusastman kun juuri ennen vaivojen alkua kirjoittelin siitä miten voin juosta kovillakin pakkasilla ongelmitta. Siinä tapauksessa ne vuodet ovat kyllä varmaankin ohi.

Miksi sitten halusin kirjoittaa tästä aiheesta näinkin pitkän sepostuksen? Urheilijoiden astma ja sen lääkintä on jonkin verran arka aihe josta kuulee monenlaista ilkeämielistäkin leikinlaskua. Lisätietämys näistä asioista ja lääkkeen vaikutuksista ei varmaankaan ole pahitteeksi. Vielä kun joudun nyt ainakin diagnosoinnin vuoksi käyttämään Antidopingsääntöjen rajoittamaa lääkettä koin parhaana että toimisin tässä reilusti ja läpinäkyvästi.

2 kommenttia:

 1. Tuon tekstin alun perusteella (eli oireesi) olisin ollut valmis lyömään vaikka vetoa mykoplasman puolesta. Miksikö? Koska itselläni oli keväällä 2011 tilanne, jossa sairastin ensin flunssan. Sitten olo muuten parani mutta aina juostessa väsyin heti ja hengitys tuntui pihisevän hiemankin kävelyä raskaammassa liikunnassa. Minulla testeistä löytyi tuolloin mykoplasma ja keuhkoklamydiainfektiot. Pottumainen tauti josta ei meinannut millään päästä eroon. Tappelin oireiden kanssa pääsiäisestä aina juhannukseen saakka, kunnes tilanne lopulta normalisoitui.

  Hyvä että kävit heti testauttamassa itsesi. Näköjään samojen oireiden taustalla voivat olla hyvinkin erilaiset syyt. Toivottavasti saat oireet selätettyä ja pääset taas normaalisti treenaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy toivoa parasta. Ihan selvähän tämä diagnoosi ei vieläkään ole. Joskus joutuu käymään läpi aika paljon vaihtoehtoja ennenkuin tilanne alkaa selviämään.

   Poista