keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Puokkarin kuntotesti 2/2016

Edellisen testikerran jälkeen olen juossut pari viikkoa maltillisesti peruskestävyyttä 5'20 / km tavoitevauhdilla. Rytmitystä parantaakseni olen juossut ensimmäisellä viikolla 10 x 100 m / 1' ja toisella viikolla 10 x 15'' / 45'' rentoja vetoja. Kaiken kaikkiaan lenkillä on tullut käytyä kymmenisen kertaa ja muu harjoittelu pyöräillen. Olen jättänyt pyörällä tehdyt kovat tehot sekä ylipitkät lenkit kokonaan pois. Ehkä vähän yllättäen lisättyäni juoksua ohjelmaan reisistä on tuntunut pyöritysvoima kadonneen lähes täysin.

Fiilis lenkeillä on ollut sen verran mahtava että uumoilin jonkinlaista tulosparannusta tämän päivän testiin. Koska edellisestä testistä oli kuitenkin kulunut vain kaksi ja puoli viikkoa tuumin että ei kannata harmitella jos ei mitään aivan jäätävää kehitytä ole vielä saanut aikaiseksi. Lopulta kuitenkin pyyhkäisin ajatukset siitä mitä pitäisi pystyä tekemään mielestäni ja olinkin valmis aloittamaan testin. Pohjatietona edelliseen testiin meni aikaa 20'46. Testi meni ensimmäisen 4'51 kestäneen kierroksen jälkeen rajusti hyytyen viimeisen kierroksen vietyä jo 5'26.

Halusin välttää vastaavaa hyytymistä joten läksin matkaan aika rennosti. Vaikeudet tulisivat kyllä kiirehtimättäkin eteen ennen testin loppua. Minimoin kellon tuijottamisen ja keskityin juoksutekniikkaan mutkikkaalla ja kiharaisella reitillä. Ensimmäinen kierros sujui huomattavasti tuskattomammin kuin viimeksi. Reitin alkupuolella oli työkoneita urakoimassa ja kuntoradan reuna oli vähän pehmeänpuoleinen. Piti miettiä juoksenko lyhintä reittiä vai haenko parempaa alustaa parin lisämetrin kustannuksella. Testi sujui toisen kierroksen loppuun saakka kohtuu hyvällä tuntemuksella.

Kolmannella kierroksella alkoi tuntua että eiköhän tämä ala riittämään. On tuota kisakokemusta kuitenkin jo sen verran alla että tiedän kestäväni sitä olotilaa ainakin jonkin aikaa. Kierroksen alussa piti poiketa metsän puolelta ohittaakseni reitiltä pois tulossa olevan työkoneen. Tuon jälkeen tulee heti nousu ja sai tehdä töitä juoksurytmin palauttamiseksi. Viimeisen kierroksen alkaessa olin jo ihan luovutuskunnossa. Tällä kertaa piti kiertää työmaalta poistumassa oleva kaivinkone. Voimien huvetessa oli yhä vaikeampi edes juosta eteenpäin saatika sitten pitää askelta kasassa. Pikemminkin jalat vatkasivat kuin ensimmäistä kertaa pystyyn pyrkivällä vastasyntyneellä vasikalla.

Maalissa katsoin sitten ensimmäistä kertaa kelloa ja ilokseni totesin lukemat 19'55. Paras kierros oli taas ensimmäinen 4'49 ja viimeinen kierros heikoin 5'07. Siis tuo aivan järkyttävältä tuntunut viimeinen kierroskin sujui paremmin kuin edelliskerralla kaikki avauskierroksen jälkeiset kierrokset! Edelliskerralla maksimisyke oli vain 183 ja jo kahden kierroksen jälkeen syke lähti laskemaan. Tällä kertaa koko harjoituksen keskisykekin oli 183 ja syke jaksoi nousta koko ajan kohti loppua jossa maksimit 189. Vaikka nopein kierros ei ollut juuri edelliskertaa parempi niin parantunut kestävyys toi tulosparannusta lyhyellä reitillä 51 sekuntia! Nyt sitten laskemaan uusia harjoitusvauhteja ja miettimään miten harjoittelu jatkuu tästä eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti