lauantai 25. toukokuuta 2019

Kuukauden juoksutauko ohi


Juoksutauko venyi lopulta kuukauden mittaiseksi ja kaikki suunnittelemani kisat jäivät lopulta käymättä. Oli selvää, ettei kannata lähteä lenkille kun pienikin rasitus kuten portaissa kävely aiheutti huonon olon. Pystyin kuitenkin käymään töissä parin sairauslomapäivän jälkeen ja tila ei haitannut normaalielämää juurikaan.

Tilanne pääsi venymään näin pitkäksi, kun aluksi luulin kyseessä olevan ihan tavallisen flunssan. Flunssa voi ihan hyvin kestää pari viikkoa ja kun oireet eivät niin vakavia olleet, en halunnut mennä hakemaan lääkäristä antibioottikuuria. Kolmannen viikon paikkeilla päätin ettei tämä enää ihan normaalia ole ja varasin ajan työterveyteen.


Juteltiin lääkärin kanssa eri vaihtoehdoista. Tulimme siihen tulokseen, että kannattaa kokeilla allergialääkitystä. Nykyään ei kuulemma tehdä varsinaisia allergiatestejä ainakaan aikuisille. Minulla ei ole todettu allergiaa koskaan, mutta tänä vuonna on ilmeisesti ollut poikkeuksellisen runsaasti siitepölyä ja katupölyhän minua on vaivannut useana keväänä. Tarkistimme lääkityksen vielä https://kamu.suek.fi -palvelusta, josta löytyy kätevästi tiedot useimpien Suomessa myytävien lääkkeiden sisältämistä aineista. Sieltä näkee suoraan, onko vaikuttavissa aineissa jotain urheilussa kiellettyjä aineita. Tämä olikin ensimmäinen kerta minulle, kun lääkäri ottaa vakavasti kun sanon, että kilpaurheiluharrastukseni vuoksi en halua käyttää dopingaineita sisältäviä lääkkeitä.


Oireet eivät helpottaneet aivan heti lääkityksen aloittamisen jälkeen. Muutaman päivän päästä tunsin aamulla, että nyt on olo selvästi aiempaa parempi ja kävin kokeilemassa juoksemista. Raskastahan se oli, mutta hengitys tuntui normaalilta ja rasitus ei saanut aikaan huonoa oloa. Nyt olen juossut muutamana päivänä normaaleja keveitä lenkkejä ja vaikuttaa siltä, että voi taas vähitellen palata juoksun pariin. En ole vielä päättänyt mille tässä alkaisi, mutta mikäs kiire tässä on?

2 kommenttia:

 1. Minut työterveyslääkäri taas määräsi astma- ja allergiatesteihin pari vuotta sitten. Testattavana oli eri siitepölyjä, muutamia eläimiä ja homepölyjä. Olin tosin käynyt ensin itse urheilijalle suunnatuissa verikokeissa, joiden perusteella oli syytä epäillä allergiaa ja toisaalta minulla ehti olla toistuvia "flunssia" ympäri vuoden.

  Omalla kohdalla syyksi paljastui kissa-allergia, joka on sikäli haastava että meillä on kissa kotona. Allergialääkkeet ja kissa pois makuhuoneesta on kuitenkin auttanut.

  Samat kokemukset lääkäreistä ja dopingaineista lääkkeissä, ilmeisesti tämmöinen harraste kilpaurheilu ei ole tarpeeksi vakavasti otettavaa tai sitten pitäisi käydä urheiluun erikoistuneilla lääkäreillä. Toisaalta urheilijan omalla vastuullahan se on että käyttää vain sallittuja lääkkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännä, että noinkin erilaista käytäntöä on. Mulle on pari kertaa sanottu lääkärissä, että noita ei nykyään tehdä. Ilmeisesti tästä ei ole ihan yhtenevää käytäntöä kuitenkaan.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.