tiistai 5. toukokuuta 2015

Liikettä lantioon sekä sisältöä kisakalenteriin

Mitenkäs mulle näin paljon asiaa on kertynyt ihan parissa päivässä?

Läksin heti aluemestaruusmaastojen jälkeisenä sunnuntaina Pohjolan Juoksijoiden yhteislenkille. Olikin tosi hyvä lenkki sillä sain paljon arvokkaita vinkkejä harjoitteluun ja juoksutekniikkaan. Ihan päällimmäinen asia oli että vaikka olen käynyt maksimihapenoton testissä selvittämässä sykerajat, on virhe ajatella kynnyssykkeiden pysyvän vakiona. Talvella määräharjoittelun myötä kestävyyden kasvaessa helposti aerobinen ja anaerobinen kynnyssyke tulee alaspäin. Jos tällöin tuijottaa sokeasti pelkkiä sykelukuja niin lenkkien tehot nousevat liian suureksi. Selittäisi aika paljon siitä, miten mulla peruslenkit on kulkeneet tosi hyvin ja kovat lenkit ei sitten niinkään. Täytyykin oitis pistää tiukempaa rajoitinta peruslenkeille, etten tuhlaisi voimiani väärissä harjoituksissa.

Toinen seikka liittyy juoksutekniikkaan. Asia oli ehkä helpompi ymmärtää siinä paikan päällä, mutta liittyi lantion liikkuvuuteen. Minullahan oli pari vuotta sitten paljon ongelmia lantion alueella ja ongelman perussyyksi pajastui OMT-fysioterapeutin mukaan lantion toimintahäiriö. Siitä aiheutunut lantion väärä asento kuormitti tiettyjä tukilihaksia aivan liikaa ja toiset tukilihakset taas heikentyivät vailla tarvittavaa harjoitusärsykettä. OMT-fysioterapeutin laatiman jumppaohjelman myötä lantion asento ja tukilihasten kunto parani mutta jotain meni ns. pesuveden mukana. Aloin pitää lantion asentoa jo liiankin vakaana joka siten taas estää askeleen pyörittämistä ja tehojen irti saamista.

Sainkin ohjeeksi rentouttaa ja vapauttaa lantion liikettä ja kylläpä muutaman juoksukerran jälkeen tuntuu että askeleeseen on löytynyt aivan uutta lentoa! Todellinen vaikutus on varmaan korkeintaan 10 % mutta jo sekin olisi aivan valtava parannus. Voimantuotto tuntuu nyt paljon helpommalta. Kyse ei välttämättä ole niinkään edes siitä, että samalla sykkeellä pääsisi heti vauhdikkaammin. Lihakset pääsee nyt tekemään töitä vapaammin, mutta kyllähän ne happea vaatii ihan entiseen malliin. Ehkä jopa enemmänkin jos saan tehoja paremmin irti.

Hyvin menneestä kisasta innostuneena perkasin läpi kilpailukalenterista kesän tapahtumat ja kiinnostavia startteja joihin olisi mahdollista osallistua pienellä vaivalla on jopa 23 kappaletta. Erityisesti tuossa kesäkuun alkupuolella kisatahti kävisi tällöin jo niin kiivaaksi, että varmaan täytyy priorisoida missä käyn juoksemassa. Luvassa olisi kuitenkin näillä näkymin vaihtelevilla alustoilla matkoja 800 metristä aina 25 kilometriä pitkään "piikkiin" asti. Etupäässä kuitenkin ratajuoksuja.

Ihan ensimmäiseksi tosin täytyy hoitaa nuo SM-maastojen 12 kilometrin matka. Tuntuu aika hurjalta lähteä latomaan tuplasti aluemestaruuskisojen mittaista matkaa maastossa. Pitää vissiin yrittää säilyttää pää kylmänä alussa, ettei tule aivan mahdoton tuskien taival.

Kävinkin tänään tekemässä kisaan valmistavana harjoituksena 25' kovaa Puolivälinkankaan kuntoradalla. On se armoton harjoituspaikka! Tälläkin kertaa tuntui että nythän tuo askel kulkee mutta GPS-jäljen perusteella keskivauhti oli silti vain 4'08 / km. Tuostahan voisi jopa masentua, mutta onneksi minulle on jo entuudestaan tuttua ettei tuolla kello paljoa egoa hivele. Tällä kertaa taisin kuitenkin päästä ensimmäistä kertaa kierroksen viidessä minuutissa ja vauhti pysyi hyvin harjoituksen loppuun saakka. Kaupungin sivuilla kuntoradan mitaksi ilmoitetaan 1,5 km, paikalla olevan kyltin mukaan mittaa olisi muistaakseni 1,4 km, Ambit mittasi matkaksi ~1,3 km ja Polarin mittarilla kierros olisi vain ~1,2 km. Veikkaan totuuden löytyvän jostain tuolta skaalan alapäästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti