tiistai 13. joulukuuta 2011

Yksikään harjoitussuunnitelma ei kestä sellaisenaan toteutusvaiheessa

Peruskuntokauteni alkoi heti loukkaantumisella. Oikea pakara alkoi vihoitella nopeasti kisan jälkeisissä treeneissä ja vietin lokakuun alkupuolen tehden lihaskunto- ja kuntopyöräharjoituksia. Muutama testilenkki vamman hoitamisen keskellä saattoi valitettavasti viivästää paranemista. On vaikeaa pysytellä pois lenkiltä tarpeeksi pitkään, varsinkin kun vamma on sitä sorttia että se alkaa kiusata vasta parin kilometrin juoksun jälkeen. Kaiken kaikkiaan vaivoja riitti kolmen viikon ajan jonka jälkeen saatoin palata normaalin harjoittelurutiinin pariin. Valitettavasti vain parin viikon jälkeen iski flunssa ja jouduin pitämään taas viikon taukoa. Sen jälkeen olen onneksi pystynyt lenkkeilemään jo kuukauden terveenä. Aikomani kilpailut ja reippaat lenkit ovat kuitenkin jääneet näin ollen juoksematta.


Vammojen ja sairauksien välissä viikottainen juoksumäärä on vaihdellut 50...90 km välillä. Olen juossut kaikki lenkkini tuntemuksien mukaan, mutta mitannut ja kirjannut ylös sykkeet kuitenkin joka kerta. Perusvauhti on hiljalleen nopeutunut ja sykkeet ovat tulleet vähitellen alemmas. Peruslenkkivauhtien ja -sykkeiden vertailu on tietysti huono tapa mitata kunnon kehittymistä, mutta onhan se hauskaa ajanvietettä ja tarjoaa mahdollisuuden arvailla mihin ollaan menossa.


Runsas core- ja askelharjoittelu sekä viime viikkojen peruskuntolenkkeily on aikaansaanut havaittavia positiivisia muutoksia. Juoksuasennon ryhti ja askelen kimmoisuus on parantunut huomattavasti ja olen saanut edelleen oikaistua jalkaterien virheasentoa. Voimaa on selvästi enemmän myös keski- ja ylävartalossa – esimerkiksi leuanvedossa olen saanut maksimeita nostettua kymmeneen leukaan kun aloittaessani sain vedettyä vain viisi. Kehonkoostumuskin oli parantunut elokuun lopussa tehdystä mittauksesta rasvaprosentin pudottua 2,4 prosenttiyksikköä arvoon 13,4 % (inbody-mittaus). Paino ei kuitenkaan ole laskenut rasvan korvaannuttua lihasmassalla 1/1.


Peruskuntokauden enimmät hyödyt on kuitenkin pian saavutettu. Ehkäpä kuukauden sisään on aloitettava monipuolisempi harjoittelu kevättä varten. Suunnitelmani ovat hieman eläneet pk-kauden edetessä. Kevään päätavoitteenani on nyt murskata puolimaratonin ennätykseni (1.26.26 Rovaniemi maraton 2008) toukokuussa tutulla Terwamaratonin reitillä. Harjoitussuunnitelma on vielä ideointiasteella, mutta siitä sitten myöhemmissä päivityksissä enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.