sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Onnistuminen puolimaratonilla!

Aloitin keventelyn kohti terwapuolikasta parin kovan kestävyysharjoitteluviikon jälkeen.Ohjelmassani oli kuitenkin viime viikolla vitosen ratakisa Rovaniemellä. Ajattelin, että vitosen raastaminen terävöittäisi vähemmälle huomiolle jäänyttä hapenottoa ja sen jälkeen puolikkaan vauhti tuntuisi verrattain helpolta. Herättelin tiistaiaamuna vauhtiominaisuuksia kevyellä rataharjoituksella. Viime viikon ohjelma oli tällainen:

Viikko 20:
Ma: Työmatkapyöräilyä
Ti: aamu 10 x 400 m / 200 m hölkkäpalautuksin, vedot n. 82 s, iltapäivällä 15,8 km kevyt
Ke: 8,4 km kevyt
To: aamu 8,8 km kevyt lenkki ja kiihdytyksiä, iltapäivällä 5,7 km kevyt saunalenkki
Pe: lepo
La: 5000 m ratakisa, iltapäivällä 7,6 km kevyt lenkki
Su: aamulla 6 km kävely, iltapäivällä 8,7 km kevyt lenkki

Ratakisa juostiin Rovaniemen keskusurheilukentällä. Juoksu oli vaikea – kova tuuli takasuoralla kiusasi enkä pystynyt kovempien juoksijoiden vauhtiin, joten vetoapua ei juuri ollut. Sain kuitenkin taisteltua ihan kelpo ajan 18:07,8. Seuraavalla viikolla jatkui hermojaraastava keventely. Viikon läpi tunsin oloni päivä päivältä oikeastaan raskaammaksi. Vain yksi rataharjoitus tiistaina rauhoitti hermoja. Olo alkoi tuntua reippaalta vasta perjantaina.

Viikko 21:
Ma: Työmatkapyöräilyä
Ti: aamu 4 x 1200 m / 400 m hölkkäpalautuksella ka. 4:38 + 4 x 200 m / 90 s hölkkäpalautuksella ka. 37,2 s. Iltapäivällä 5,7 km saunalenkki
Ke: 5,7 km kevyt lenkki ja joitain kiihdytyksiä
To: Työmatkapyöräilyä ja perusteellinen venyttely
Pe: Päivän mittaan 32 km pyöräilyä työmatkoissa ja kisamateriaalia hakiessa
La: Puolimaraton 1.21.30
Su: ? (juttu kirjoitettu lauantaina)

Sain nukuttua yllättävän hyvin perjantain ja lauantain välisenä yönä. Söin aamulla reilun annoksen paahtoleipää äitini tekemällä omenahillolla kuorrutettuna. Palan painikkeeksi join mukitolkulla herukkamehua. Pyöräilin kisapaikalle ja kiertelin pari kertaa parkkipaikan ympäri verrytelläkseni.
Lähdin heti paukusta melko kovaa, vaikkakin tosi kevyen tuntuisesti. Kellotin eka kilsalla 3:25, mutta en säikähtänyt liikaa vaan jatkoin kevyen tuntoista juoksua. Huomasin että sykkeeni oli melko korkealla, mutta koska juoksu tuntui kevyeltä jatkoin samaan malliin. Tiesin että paluumatka olisi kuitenkin rankempaa vastatuulessa.
Juoksin vähäiset ylämäet korostetun rauhallisesti välttääkseni maitohappojen kertymistä ja jatkoin melko tasaista vauhtia. Kymppi tuli vastaan ajassa 38:03 ja kun ottaa huomioon että ennätykseni on 37:56, vauhti oli kovaa. Juoksu jatkui melko helppona aina jonnekin ainolanpuistoon ja pikisaareen asti, josta on vielä nelisen kilometriä maaliin.
Onneksi sain iskeydyttyä minut ohittaneen juoksijan peesiin ja juoksimme vuorovedoin aina vaasikiventielle asti. Vetoavusta oli kovasti hyötyä, sillä vastatuuli oli kova. En kuitenkaan pysynyt loppuun asti mukana vaikken pahasti sipannutkaan lopussa. Minulta ei vain enää irronnut minkäänlaista loppukiriä.
Saavutin nyt ensimmäisen tämän kauden tavoitteista. Vitosen ja kympin tulokset ovat olleet selvästi viime kautta parempia, mutta en ole ollut niihin sisimmässäni täysin tyytyväinen. Tähän juoksuun olen täysin tyytyväinen. Tunne on melko harvinainen, pääsen nauttimaan siitä ehkä kerran pari vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.