Juokseminen on kallis harrastus! Äkkiseltään varmaan tuntuu järjettömältä väitteeltä, mutta esimerkiksi juoksutossuihin menee jo aika monta euroa vuoden mittaan. Eräs melko yleinen nyrkkisääntö on, että juoksukengät kestävät n. 700...1000 km ennen kuin ne pitää uusia. Jotkut onnekkaat erikoistapaukset tosin selviävät huomattavastikin pitempään samoilla kengillä. Kun lenkkarikaupasta saa laadukkaita tossuja satasen pari menee ahkerasti tossua kuluttavalla juoksijalla jo useampi satanen vuodessa pelkkiin lenkkikenkiin. Lisäksi juoksijoille on tarjolla tietysti kaikenlaisia tekstiilejä, mittareita, juoksuvöitä ynnä muita varusteita. Urheiluliikkeissä kertyy helposti mukaan milloin mitäkin hienon näköisiä uusia vehkeitä tietysti uutuustuotteiden hintaan. Kulutus ryöstäytyy helposti käsistä niin että päästään nelinumeroisiin summiin vuositasolla.
Halusinkin kirjoittaa lyhyen ohjeen siitä, miten aloitteleva juoksija voi päästä mahdollisimman vähällä liikkeelle ja saada silti mahdollisimman monikäyttöisiä ja hyödyllisiä varusteita joilla pärjää oikeasti pitkälle. Monet varusteasiat ovat myös makuasioita mutta olen pyrkinyt valitsemaan suositukset nimenomaan tarpeellisuutta, monikäyttöisyyttä ja kestävyyttä silmällä pitäen. Tekemäni suositukset perustuvat omiin havaintoihini ja kokemuksiini joten jos joku asia tuntuu järjettömältä siihen kannattaakin suhtautua varauksella. En myöskään tiedä mitään naisten urheilualusvaatteista joten valitettavasti en pysty käsittelemään niitä tässä kirjoituksessa.
Kenkiä löytyy vaikka millä mitalla. On maastokenkiä, talvijuoksukenkiä, kilpatossuja, minimalistisia tossuja, tuettuja, kiertojäykkiä, kiertolöysiä, voimakkaasti vaimennettuja, piikkareita ja mitä kaikkea liekään. Kengät ovat juoksijan tärkein varuste ja niiden valinta on tietysti täysin yksilökohtaista. Aloittelijan kannattaa selvittää tarvitseeko pronaatiotukea tai muita erityisominaisuuksia ja valita nämä ominaisuudet tarjoavat perusharjoittelukengät. Erikoisemmissa olosuhteissa tietysti on hyötyä erikoisjalkineista mutta peruslenkkareilla pärjää käytännössä melkein missä tahansa tilanteissa. Samoilla lenkkareilla voi muuten juosta myös talvella. Ainoastaan liukkaimmille keleille tarvitsee nastalenkkarit jotka ovat erittäin hyödylliset ja pitkälle kantava sijoitus sillä vuositasolla niiden käyttö on niin vähäistä että samalla parilla pärjää yleensä monta vuotta.
Kannattaa sijoittaa juoksusukkiin. Hyvät juoksusukat ovat uskomattoman kestävät ja säästävät jalkoja hiertymiltä. Minulla juoksusukat ovat kestäneet vuosia ja jos joku sukka ei ole kestänyt vähintään vuotta olen laittanut merkin oitis boikottiin. Samat sukat ovat käyneet minulle kesät talvet, mitään erityisiä talvisukkia en ole käyttänyt.
Lyhyet juoksutrikoot ovat mainion monikäyttöiset. Niillä voi juosta melkein koko kesäkauden. Ne eivät hierrä ja ne kestävät ja kestävät lähes loputtomiin. Talvella ne voi pukea alimmaiseksi antamaan lisätuulensuojaa. Itse tykkään vielä enemmän kilpashortseista, mutta jos budjetti olisi todella tiukalla hankkisin lyhyet trikoot sillä ne ovat monikäyttöisemmät.
Ylävartalon suojaksi kannattaa hankkia tekninen t-paita. Ei hierrä ja sitä voi taas käyttää läpi vuoden sillä talvellakin se käy tarvittaessa lämmittävänä lisäkerroksena. Lämpimille keleille voi toki harkita hihatonta, mutta se ei taaskaan ole läheskään yhtä monikäyttöinen vaate kuin t-paita. Pitkähihaiset tekniset ohuet paidat ovat osoittautuneet meikäläisen käytössä täysin tarpeettomiksi. Sen sijaan kannattaa hankkia kevyt juoksutakki, jolla pärjää viileistä kesäkeleistä sadekeleihin ja aina talvipakkasille asti. Kylmällä kelillä puetaan vain enemmän vaatetta takin alle. Lisävinkkinä jos ei meinaa löytyä hiertämätöntä paitaa: urheiluteippi on halpaa ja suojaa kivuliailta hiertymiltä.
Pitkät trikoot ovat aika suosittuja, mutta erityisen tiukan budjetin kanssa kannattaa panostaa ihan kunnon ulkoiluhousuihin ja -takkiin. Sopivien aluskerrastojen kanssa niin kylmää keliä ei pitäisi tullakaan ettei pärjää. Hiihtoasu on aika hyvä valinta, kunhan nyt ei erehdy mitään ohutta kilpa-asua hankkimaan. Ei kannata laittaa liian järeää ja paksua asua sillä talvellakin juostessa tulee helpommin liian kuuma kuin kylmä.
Pitkä tekninen aluskerrasto riittää useimmille keleille hiihtoasun alle, mutta kaikista kovimmille pakkasille kannattaa sijoittaa microfleeceen. Lyhyet trikoot + tekninen aluskerrasto + microfleece + hiihtoasu on osoittautunut sellaiseksi yhdistelmäksi ettei Oulun korkeudella niin kylmää keliä ole tullut etteikö juosta olisi voinut.
Pipoja kannattaa hankkia mieluummin muutamia ohuita kuin yksi järeä. Olen pistänyt kylmimmillä keleillä jopa kolme pipoa päällekkäin. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että pipo on tarpeeksi pitkä. Jostain syystä noissa urheilupipoissa näkyy paljon aivan liian lyhyitä malleja jotka käyvät paremmin sisä- kuin ulkokäyttöön.
Hanskoissa sama kaava toistuu - mieluummin useita ohuita ja vielä kylmimmille keleille lapaset. Lapasten sisään mahtuu vaikka kuinka monet väljät sormikkaat. Omassa käytössäni hiihtohanskat ovat osoittautuneet huonoksi valinnaksi. Ne tuntuvat olevan aina joko aivan liian kuumat tai sitten täysin riittämättömät.
Mittarit ovat kivoja ja hyödyllisiäkin, mutta hienointa ja kalleinta sykemittaria ei välttämättä tarvitse. Kaikista tärkein mittausväline juoksijalle on mielestäni kello. Seuraavaksi tärkein on tietää matkan pituus. Sykemittauskin on hyvä apuväline harjoitusten rasitustason säätöön. Mikään näistä ei kuitenkaan ole mitenkään välttämätön ja on hyvä pitää mielessä mitä mittarilta
tarvitsee ja haluaa. Uuden urheilutietokoneen hankittua tulee varsin nopeasti seuraava houkutteleva tuoteversio markkinoille ja silloin ei kannata sortua harkitsemattomiin varustepäivityksiin. Jos käytössä on kehittyneempi puhelin kannattaa myös tarkistaa riittääkö se haluttujen mittausten tekemiseen. Toisaalta hyvä perussykemittari on lenkillä puhelinta käytettävämpi ja palvelee kuitenkin oikein käytettynä vuositolkulla.
Kannattaa miettiä harrastaako juoksemista vai juoksuvarusteita. Uusi kilpa-asu on varmasti kiva ja kevään väreissä olevat tossut houkuttelevat. On kuitenkin tarpeetonta ostaa kaappiin lojumaan kovin monia kilpa-asuja sekä eri värisiä takkeja ja eri lenkkarien väreihin sopivia paitoja. On myöskin tarpeetonta kärsiä huonoista varusteista sillä laadukkaat vaate- ja varustehankinnat palvelevat pitkään ja säästöä kannattaa hakea päällekkäisyyden poistolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.