sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Kohti SM-maantietä ja -maastoja

Otin pari päivää rauhallisemmin hallikisojen jälkeen. Aloittelin kuitenkin jo heti uutta harjoituskautta kevättä silmälläpitäen jossa tavoitteet on juosta mahdollisimman hyvät juoksut SM-maantiellä ja -maastoissa. Nuo kisat ovat siinä mielessä innostavia että mitään tulosrajoja ei ole ja pääsee starttaamaan todella kovassa porukassa. Kärkipäästähän tässä on ihan turha haaveilla, mutta tarjolla on minun tasoiselleni juoksijalle oikein hyvää letkaa puolimaratonennätyksen päivittämiseen. Jos mietityttää uskaltaako tuonne osallistua lienee parasta tutustua edellisvuosien tulosliuskoihin.

Koska aikaa on vain kymmenisen viikkoa harjoitusohjelmasta tulee väkisinkin aika tiivis. On silti tärkeää välttää hosumista ja tehdä kunnollinen pohjatyöjakso ennen kisaan valmistavien treenien aloittamista. Kone on viritetty alle 10 minuutin rypistyksiin ja nyt täytyy löytää yli tunnin kestävälle matkalle sopivaa lentoa. Aivan ensimmäinen työsarka onkin siis totuttautua taas määrällisesti runsaampaan harjoitteluun ja tällä viikolla kilometrejä kertyikin jo 135 vaikka maanantaina juoksut jäivät vähiin matkustettuani Helsingistä takaisin Ouluun.

Hallikauden treeneistä jäi hyvä mieli, mutta paljon parantamisenkin kohteita löytyy. Alunperin suunnittelemani mäksiprintit loppuivat jäisten kelien alkaessa enkä oikein keksinyt niille hyvää korvaavaa harjoitusmuotoa. Päämatkan eli 3000 metriä ajatellen suunnittelemani tärkein harjoitus osoittautui liian raskaaksi ja jouduin antamaan todella paljon siimaa sen suhteen jotta koko kilpailuun valmistautuminen ei olisi mennyt epäonnistumisesta harjoituksesta toiseen rämpimistä. Olisikohan voimaharjoitteluakin kannattanut jatkaa vähän pitempään kun nyt käytännössä lopetin voimatreenit kisakauden alkaessa?

Ravintopuolella tuli myös sohlattua aika lailla ja hyvä kisapaino melkein karkasi epähuomiossa. Jotkut tuntuvat ihmettelevän, että enkös minä voi syödä aivan mitä lystään kun kulutuskin on niin kova. Valitettavasti kuitenkin jokainen turha kilo täytyy kisassa kantaa maaliin saakka. En todellakaan halua antaa tasoitusta kilpakumppaneille tällaisessa asiassa, kun samaan aikaan juoksen toistasataa kilometriä viikossa ja mietin harjoitussuunnitelman jokaisen harjoituksen moneen kertaan että kaikki olisi varmasti kohdallaan. Tämä asia on kuitenkin erittäinkin haasteellinen, kun on melkoisen vaikea vetää johtopäätöksiä ruokavalion vaikutuksista suorituskykyyn. Paljon helpompi on nähdä että kun juoksen vetoja kilpailuvauhdin tuntumassa ja olo on hyvä niin todennäköisesti kisakin tulee menemään suunnitelmien mukaan.

Kevätttä kohti mennään siis kovalla innolla! Eiköhän tuota pikaa ala asfalttiakin näkymään jään alta ja saadaan pakata nastalenkkarit ja välihousut ja hiihtohaalarit ensi talvea varten varastoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.