torstai 24. lokakuuta 2019

Harjoitusfilosofian perusta

Porukka on jonkin verran ihmetellyt miksi juoksen nyt niin paljon, vielä tavallistakin enemmän kuin normaalisti. Olen yleensäkin juossut kai tasooni nähden suhteellisen paljon, mutta nyt on menossa tavallistakin kovempi määrämättäjakso. Ajattelin vähän avata harjoitusfilosofiani kehittymistä vuosien varrelta ja selventää mitä nyt ajattelen treenaamisesta.

Alkuvaiheessa kävin vain lenkillä. Vaati aika paljon töitä saada kunto sille tasolle, että pystyin harjoittelemaan säännöllisesti. Tässä vaiheessa aloin lukea Juoksija-lehteä ja Sepon kotisivuja ja käytännössä kopioin sieltä siistin kuuloisia harjoituksia. Toteutin niitä sitten enemmän tai vähemmän onnistuneesti, isompaa kuvaa juuri miettimättä.

Seuraavassa vaiheessa tutustuin eri harjoitusmuotojen fysiologisiin vaikutuksiin ja aloin muodostaa ohjelmia pitäen huolta, että viikkoon tulee tasan 80% peruskuntoa, 15% vauhtikestävyyttä ja 5% maksimi- ja nopeusharjoittelua. Tällä pääsi jo aika hyvin eteenpäin ja viikossa alkoi olla jo melko paljon juoksua.

Jossain vaiheessa heräsi syvempi ymmärrys eri treenimuotojen luonteesta ja sain hyviä kehitysaskeleita hölläämällä vauhteja vetotreeneissä ja tasavauhtisissa kovissa. Harjoittelu palveli paremmin pitkiä matkoja joille tähtäsin.

Seuraavassa vaiheessa aloin tehdä lajianalyysia ja miettimään mitkä tekijät rajoittavat mulla kympin tuloksen paranemista. En ole kovin nopea, joten päätin alkaa panostaa siihen puoleen entistä enemmän. Olen myös aika heikko, joten lisäsin voimaharjoittelua. Harjoitusmääriin en tässä vaiheessa enää kajonnut, koska ajattelin että kestävyys on jo ennestään mulla vahva puoli johon ei kannata nyt niin suuresti panostaa enempää. En toki vähentänytkään juoksumääriä. Tämän systeemin tuloksena on toistaiseksi parhaat juoksut ja sen jälkeen harjoittelu on kärsinyt parin vuoden ajan keskeytyksistä milloin vammojen ja milloin hengitystieoireiden vuoksi.

Nyt kun olen päässyt taas treenaamaan olen ajatellut yrittää kehittää vielä lisää niitäkin alueita, joissa olen vahvimmillani: kestävyys ja juoksun taloudellisuus. Tykkään juosta runsaasti ja määrien kasvattaminen on usein nostanut mun juoksun uudelle tasolle. En halua unohtaa nopeusharjoittelua, mutta mielestäni pelkkä heikkojen puolien hierominen johtaa siihen, että vahvuuksien potentiaali jää käyttämättä. Heikkoja puolia taas on vaikea kehittää kovin paljoa. Ei niitäkään kannata unohtaa, mutta kokeillaan josko tämän tyyppisellä painotuksen säädöllä saisi vielä vähän parempaan iskuun päästyä.

Ainakin nyt juoksu tuntuu tosi mahtavalta ja kevyeltä.

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.