maanantai 27. elokuuta 2018

1. treeniviikko kohti Oulun Juoksua

Veteraanikisojen juoksut tuntuivat sen verran hyviltä, että löysin itseni selaamasta kilpailukalenteria. Aika pian olikin ilmoittautuminen sisässä Oulun juoksuun. Kisojen väliin jää viisi viikkoa, joista ensimmäinen meni alkupuoliskolta ratakisoista ja matkustamisesta palautumiseen. Kävin keskiviikkona tunnustelemassa vauhtijuoksua vauhtileikittelemällä 20 x 10 s / 50 s Puolivälinkankaan kuntoradalla. Torstaina juoksin töistä kotiin Auranmajan kautta. Matkaa kertyi 23 km, joka otti yllättävän koville. Olin ajatellut tehdä seuraavan kovan treenin jo perjantaina, mutta siirsin sen lauantaille palautumisen ollessa vielä selvästi kesken. Tämä sattumus pisti miettimään, kannattaako yrittää treenata ihan näin fiilispohjaisesti. Tavallaan ihan hauskaa, mutta uskon pienellä suunnitelmallisuudella pääseväni parempiin tuloksiin.
Niinpä käytin lauantaiaamuna hieman aikaa harjoitussuunnitelman laatimiseen. Viime kaudet on menneet aika monimutkaisia progressioita viritellessä. Tulokset on olleet ihan kohtuullisia, mutta luulen homman olleen menossa liian vaikeaksi edistymisen kannalta. Juoksutreeni on kuitenkin pohjimmiltaan melko yksinkertaista puuhaa. Mitään kovin erikoista en siksi tällä kertaa meinaa tehdä.
Olen merkannut viikkoon "reipasta", "tv kova", "10 x 15 s / 45 s" sekä "pitkis" -nimityksillä olevat harjoitukset. En ole lyönyt harjoitusten tarkempaa sisältöä vielä lukkoon sen enempää, mutta tv kovan meinaan juosta pyöräteitä pitkin kulkevalla 6 km reitillä. Se vastaa hyvin Oulun juoksun reitin vaatimuksia ja valmistanee vauhdin pitoon asfaltilla paremmin kuin ratajuoksu.
Sain veteraanikisojen tuloksista hyvät lähtökohdat treenivauhtien säätämiseen. Ennen kisoja tuli lähdettyä koviin treeneihin vanhasta muistista hieman liian lujaa, joka johti pieniin hyytymisiin harjoituksissa. Kisoissa täysillä vedetty suoritus palauttaa realismia näkemyksiin omasta kuntotasosta ja kympin kisavauhdin 3'44 / km perusteella tv kovan sopiva treenivauhti on siellä 3'55 ... 4'00 / km tai pehmeällä kuntoradalla jopa 4'05 / km. Reippaan vauhdiksi arvioin 4'10...4'20 / km. Pitkiksillä sopivan rentoa lätkytystä siellä 5'00 / km paikkeilla. Nyt kun ohjelmassa ei ole pitkiä kovavauhtisia intervalleja ollenkaan, ajattelin että nuo 15 s pyrähdykset muistuttaisivat hieman nopeammasta juoksusta.
Kävin lauantaina kokeilemassa menoa esimmäisen tv kovan parissa ja keskivauhti asettui 3'55 / km tasolle kohtuullisen rennosti. Vauhti tuntui melkolailla optimaaliselta tälle kunnolle. Pientä ahdistusta se aiheuttaa ja varsinkin 3 km kohdalta eteenpäin tekee mieli hidastaa, mutta ei ole pakko. Vauhti ei kuitenkaan ole niin kova, etteikö jaksaisi loppuun saakka kiinnittää huomiota myös ryhtiin, käsien käyttöön ja hyvään rytmiin. Sunnuntaina palauteltiin kavereiden kanssa pitkällä lenkillä joka meni kyllä minun osalta jo varmaan kuormittavaksikin venyttyään 32 km mittaiseksi. Siinä juostessa ei tuntunut erityisen raskaalta kun juttu luisti, mutta kyllähän tuo sohvalla makaaminen riitti iltapäivän touhuiksi ja nyt aamulla ennen töihin lähtöä tuntuu palautuminen olevan vielä kesken.
Saapa nähdä mitä saan aikaiseksi. Ajattelin ehtiväni Oulun juoksussa maaliin nopeammin kuin toissa viikonloppuna ratakympiltä. Sen jälkeen olisikin vielä mahdollisuus juosta jokunen maasto- tai maantiejuoksu ennen lumien tuloa. Jospa tämä taas tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.