lauantai 17. lokakuuta 2020

Uusi harjoituskausi käyntiin

Olen pitänyt SM-maantiestä lähtien ylimenokautta. En ole juossut kahta lenkkiä päivässä vaan olen saattanut tehdä iltapäivällä esimerkiksi lihaskuntoa. Kävinpä yhden kerran tuolla Raksilassa vain juoksentelemassa leikkimielellä erilaisia spurtteja nurmikolla. Jokunen iltapäivä on mennyt ihan lepäillessäkin. Kävin maanantaina jopa maastopyöräilemässä yli vuoden tauon jälkeen. Pieni kevennys on tehnyt hyvää SM-maantien yhteydessä lisääntyneestä asfalttijuoksusta ärtyneille akillesjänteille ja nilkoille. Alkoihan tuossa olla myös pientä kisaväsymystä. Tauko on palauttanut motivaatiota ja nälkää alkaa löytyä aloittaa jo uusi harjoituskausi. Niinpä tuli ajankohtaiseksi tehdä uusi harjoitusohjelma.

Käytin tällä kertaa ohjelman rungon laatimiseen vektoripiirustusohjelma Inkscapea (https://inkscape.org/). Otin työalueeksi mahdollisimman ison lakanan johon jaottelin aluksi kuukaudet. Sitten kävin läpi SUL:n ja SAUL:n arvokilpailukalenterit ja merkkailin pääkisat paikalleen. Vuoteen mahtuu kaksi varsinaista kilpailukautta, joista ensimmäinen on SM-maastojen ja -maanteiden ja jälkimmäinen SAUL SM- ja Kalevan kisojen kohdalla. Noiden eteen hahmottelin sopivaa reippaan parin kuukauden mittaista kilpailuun valmistavaa kautta. Tuo jättää syksystä Tammikuulle asti aikaa peruskuntokaudelle.

Kun harjoituskauden runko alkoi olla selvillä, piirsin lakanalle vielä kolme viivaa. Ensimmäinen on murtoviiva joka kuvaa summittaista harjoitusmäärää eri aikoina. Kaksi muuta viivaa kuvaavat nopeus- ja vauhtikestävyysharjoittelua. Tarkoitus on, että harjoittelu alkaa perusteista ja tulee kilpailunomaisemmaksi harjoituskauden edetessä. Hahmottelin eri tyyppisiä esimerkkiharjoituksia tämä mielessä pitäen molemmalle janalle. Tarkoitus on, että nuo ovat suurin piirtein ne avainharjoitukset mitä teen mihinkin aikaan vuodesta.

Kirjoitin myös tekstimuotoisen kuvauksen harjoitusohjelman perusperiaatteista ja siitä mitä olen ajatellut ohjelmaa suunnitellessa. Pitkän kauden aikana nämä perusteet voivat unohtua ja jos alkaa epäilyttää suunnitelman järkevyys, on hyvä nähdä mitä on ajatellut alun alkaen. Muutoksiakin on helpompi tehdä, kun voi nähdä mikäli alkuasetelma on jostain syystä muuttunut.

Tätä harjoitusohjelman runkoa on tarkoitus käyttää ohjenuorana viikko-ohjelmia suunnitellessa. Viime kaudella lähdin melko nollatilanteesta ja oli paljon helpompi vain alkaa viemään harjoittelua eteenpäin miettimättä sen kummemmin sitä mihin on menossa. Oli ainoastaan yksi suunta: ylöspäin. Nyt kun edessä on mahdollisesti lähes vuosi harjoittelua, on tärkeää pitää mielessä myös iso kuva. On tärkeää, ettei maalaa valmennuksellisesti itseään nurkkaan. Näin voisi käydä esimerkiksi tilanteessa, jossa nostaa harjoitusmääriä ja koventaa kovia harjoituksia liian kilpailunomaiseksi liian aikaisessa vaiheessa kautta. Siitä ei oikein voi järkevästi tehdä enää muuta kuin ottaa keventelyjakson ja aloittaa alusta.

Viime kausihan oli sillä tavalla mielenkiintoinen, että se lähti liikkeelle todella hyvin, mutta puhti loppui kesken kauden. Kävin harjoituksellisesti katastrofin partaalla ennen kuin kesän kynnyksellä homma alkoi taas toimia ja pääsin lopulta parhaaseen kuntoon vuosikausiin. Syy siihen miksi homma lopahti on varmasti monia. Ilmeisin on mainitsemani nurkkaan maalaaminen. Kun samaan aikaan työkuvioissa tapahtui stressaavia muutoksia ja keväällä saatiin vielä koronakriisikin päälle, into treenata loppui hetkeksi ihan kokonaan. Saapa nähdä mitä ensi kausi tuo tullessaan. Viime kausi on ainakin opettanut, että mitään ei voi ottaa itsestäänselvyytenä.

Kävin tänään Ouluhallilla juoksemassa 3000 metriä täysillä selvittääkseni sopivat harjoitusvauhdit. Testi oli hyvä tehdä, sillä tuossa kisojen alla huippukunnossa vakiintuneet harjoitusvauhdit olisivat luultavasti liian kovia perusharjoittelukauden alkuun. Testissä juostu aika 9'54 paljastikin, että jonkun verran täytyy vauhteja hidastaa. Harjoituspäiväkirjan mukaan tämä oli nyt toinen kerta, kun olen juossut yksin treenissä alle 10 minuutin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.